Chlorella: 10 vitamínů, které obsahuje, a k čemu v těle slouží

16.05.2019 09:41

 

Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa, která se ve stejné podobě nacházela na Zemi i před pár miliardami let. Obsahuje řadu zajímavých vitamínů, jež náš organismus potřebuje, aby fungoval tak, jak má. Jaké vitamíny chlorella našemu tělu přináší a k čemu přesně tyto vitamíny slouží? Podívejte se na přehledný seznam:

1. Vitamín A

Kde jinde vitamín najdeme:

Vitamín A najdeme také v brokolici, broskvích, chřestu, mrkvi, játrech, meruňkách, rajčatech, špenátu, tykvích, vaječném žloutku nebo zelí.

K čemu slouží:

Vitamín A pomáhá v boji proti nachlazení, chřipce nebo onemocnění močového měchýře. Také podporuje lepší vidění, zlepšuje hojení ran nebo pomáhá při obnově buněk. V chlorelle ho najdete ve formě prekurzorů a není možné se jím předávkovat.

2. Vitamín C

Kde jinde vitamín najdeme:

Vitamín C nalezneme v nejrůznějším ovoci, a to například v ananasu, hroznech, jablkách, jahodách, kiwi, malinách, ostružinách a samozřejmě v citrusech. Kromě toho se nachází v kedlubnách, cibuli, okurkách, paprice nebo bramborách.

K čemu slouží:

Jak jistě víte, vitamín C hraje důležitou roli při udržování správné funkce imunitního systému. Kromě toho zkvalitňuje spánek, zvyšuje odolnost vůči stresu nebo schopnost koncentrace. Méně známá je jeho role při zpevňování šlach a cév.

3. Vitamín E

Kde jinde vitamín najdeme:

V přírodě najdeme vitamín E například v arašídech, avokádu, lískových oříšcích nebo mandlích. Nachází se také v listové zelenině, mléce, obilí nebo třeba olivách.

K čemu slouží:

Vitamín E v našem organismu ovlivňuje tvorbu červených krvinek, ale též svalovou vytrvalost a rychlost. Účinně také pomáhá bojovat proti volným radikálům a podporuje funkci pohlavních orgánů.

4. Vitamín B5

Kde jinde vitamín najdeme:

Vitamín B5 můžeme najít v mase, mléce a jiných mléčných výrobcích, ale i rybách nebo slunečnicových semínkách. Málo se ví, že se nachází též ve zvířecích vnitřnostech.

K čemu slouží:

Vitamín B5 zabraňuje, aby se v cévách usazoval cholesterol. Rovněž se doporučuje při potížích se soustředěním a učením, prokrvováním končetin nebo při prevenci jakýchkoliv infekcí.

5.  Vitamín B1

Kde jinde vitamín najdeme:

Vitamín B1 můžeme najít v droždí, bramborách, fazolích, květáku nebo třeba listové zelenině. Mimo to se nachází v masu, pivovarských kvasnicích, rýži či ovesných vločkách.

K čemu slouží:

V těle vitamín B1 podporuje přeměnu energie, zlepšuje náladu, dokáže odstranit únavu nebo podporuje správnou činnost srdce a trávicí soustavy.

6. Vitamín B2

Kde jinde vitamín najdeme:

Vitamín B2 najdeme v celozrnných výrobcích, rybách, hrášku nebo játrech. Nachází se ale také v mléce a mléčných výrobcích, klíčcích či třeba sójových bobech a lipovém květu.

K čemu slouží:

Vitamín B2 hraje důležitou roli v trávicích procesech – podporuje tvorbu žaludečních kyselin a umožňuje ve střevě vstřebávání cukrů. Vitamín B2 také podporuje látkovou přeměnu.

7. Vitamín B3

Kde jinde vitamín najdeme:

Vitamín B3 najdeme v arašídech, datlích nebo droždí. Nachází se i v hrachu, švestkách či rostlinných olejích.

K čemu slouží:

Vitamín B3 napomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a také podporuje postupné uvolňování energie ze sacharidů. Rovněž umí likvidovat některé tuky v těle a nebezpečný cholesterol v krvi.

8. Vitamín B9 (Kyselina listová)

Kde jinde vitamín najdeme:

Kyselinu listovou můžeme najít v droždí, kopřivách, kedlubně, kvasnicích nebo zelených listech rostlin. Vyskytuje se i v luštěninách, mléce a mléčných výrobcích.

K čemu slouží:

Vitamín B9 podporuje správnou činnost nervové soustavy a hraje podstatnou roli při dělení buněk. Mimo to podporuje krvetvorbu a u těhotných žen napomáhá správnému vývoji těla matky i dítěte.

9. Vitamín K1

Kde jinde vitamín najdeme:

Vitamín K1 nejčastěji najdeme v zelené zelenině, například v listové zelenině, luštěninách, květáku, kapustě nebo brokolici.

K čemu slouží:

Vitamín K1 v těle zajišťuje aktivování srážecích procesů v játrech a jeho nedostatek může způsobit například zvýšenou krvácivost a rychlou a snadnou tvorbu modřin. Srážecím procesům napomáhá především díky své schopnosti shlukovat proteiny, což je podmínkou koagulace.

10. Vitamín K2

Kde jinde vitamín najdeme:

Vitamín K2 se nachází zejména v tuku, mléce a vejcích volně se pasoucích zvířat. Obsahují ho i některé fermentované potraviny. Jeho vysoký obsah v chlorelle je v rostlinné říši užitečnou výjimkou a přímo závisí na způsobu pěstování řasy.

K čemu slouží:

Vitamín K2 hraje klíčovou roli v distribuci vápníku v těle. Zvyšuje pevnost kostí, zubů a důležitý je i pro dělení buněk, plodnost a činnost mozku. 

Jeho nedostatek vede k osteoporóze, vysoké kazivosti zubů, kornatění tepen, vzniku zubního kamene, kaménků v dalších orgánech a řadě jiných potíží.

 

Článek převzatý z webu www.gw-int.net.